Opadané farebné lístie, vôňa vlhkej zeminy, pavučinky babieho leta ale aj plody pagaštana konského neodmysliteľne patria k typickým obrázkom jesene. Práve pagaštan, ľudovo nazývaný aj nejedlý gaštan, má okrem dekoračných vlastností aj široké praktické využitie.

 

pagastan konsky ucinky inspiracie vyuzitie 5

 

Iste si spomínate z detstva na zber lesklých hnedých plodov, ktoré sme vo veľkom prinášali do školských zberných nádob, ale aj ako dekoráciu do našich domov či bytov. Asi každý z nás mal z gaštanov postavenú malú zoologickú záhradu. Aj v dnešnej dobe virtuálnych a online zábav je pre deti táto činnosť skvelou aktivitou. A nepotrebujete k nej nič viac, len gaštany, drevené špajle alebo špáradlá, ihlicu či skrutkovač na vytvorenie dierok a prípadne fixky.

 

pagastan konsky ucinky inspiracie vyuzitie 4

 

Prírodné dekorácie

Pre väčších kreatívcov alebo umelecky založené deti sa z pagaštanu dajú vyrobiť aj náročnejšie dekorácie. Obľúbené sú vence, na ktorých základ zo slamy či inej hmoty lepíte jednotlivé plody. Aranžmány na stôl sa dajú kombinovať s ostatnými prírodnými materiálmi, šípkami, lístím, tekvičkami alebo orechovými škrupinami. Či už si dekoráciu pripravíte do sklenenej nádoby na výšku, drevený podnos alebo do črepníka so živými jesennými kvetmi je len na vás.

 

pagastan konsky ucinky inspiracie vyuzitie 3

Foto: Shelterness.com, Nlcafe.hu

 

Liečivé účinky

Prečo pagaštan konský? Tento názov vraj pochádza z jeho liečivých a posilňujúcich účinkov, keď sa pridával do jedla koňom. Dokázalo im to posilniť nohy a dodať silu. Už naši predkovia si ukladali plody pagaštanu do bavlneného alebo ľanového vrecúška a toto si buď prikladali na boľavé miesta na tele alebo si ho ukladali na noc do postele, k nohám či dokonca pod vankúš na celkové dobitie energie.

Tradíciu podporuje fakt, že plody pagaštanu sú z lekárskeho hľadiska uznávané vďaka prirodzenému obsahu flavonoidov a saponínov ako podporný prostriedok na liečbu reumatických bolestí a zápalov, sú prospešné na zdravé fungovanie a pevnosť žíl a ciev. Dokážu preventívne pôsobiť proti kŕčovým žilám a aj znížiť ich už rozvinutejšie štádiá. V obchodnej sieti je viacero gélov, krémov a mastí s obsahom pagaštanu konského práve na tieto účely.

 

pagastan konsky ucinky inspiracie vyuzitie 2

Foto: Sovetplus.com

 

Ak si však chcete vyrobiť vlastný liečivý produkt, je to jednoduché. 20 dozretých plodov rozdrťte alebo nakrájajte na drobno a hmotu zalejte 250 ml čistého alkoholu (lieh alebo alpa). Tinktúra sa lúhuje minimálne počas 4 týždňov, denne sa premiešava a následne sa precedí. Pre niekoho je výluh z alkoholu na pokožku silný, vtedy stačí tinktúru zmiešať s krémom na pokožku a aplikovať týmto spôsobom. Zmes sa do využitia uchováva v chladničke.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS