Pouličné osvetlenie i zeleň v jednom. Aj tak by sa dali charakterizovať zelené lampy, ktoré boli pilotne inštalované na dvoch miestach hlavného mesta Českej republiky.

 

zeleny strom praha 3 mala

 

Autorom projektu zelených stromov sú Technologie hlavního města Prahy, ktoré sa inšpirovali singapurským stromovým osvetlením. V mestách je totiž mnoho miest, kde priestor na novú výsadbu nie je k dispozícii. Riešenie ozelenenia a tým aj ozdravenia priestoru, osvetlenia ulice a vytvorenia odpočinkového miesta je zaujímavým návrhom na realizáciu tejto potreby.

Už o dva roky sa lampy zmenia na zelený "dáždnik"

„Praha 6 se opět stává inkubátorem nových nápadů. Od zelených stromů očekáváme, že přinesou stejný komfort, jaký přináší stromy, a bude sloužit jako přírodní klimatizace. Už dnes se těším na jejich finální podobu, až za rok dva obrostou a bude z nich zelený deštník,“ povedal starosta miestnej časti Prahy 6 Ondřej Kolář.

 

zeleny strom praha 1 zeleny strom praha 2

 

5 rôznych druhov rastlín obopne konštrukciu

Rastliny, ktoré sa budú popínať po konštrukcii osvetlenia vypestovala pre tento projekt Česká zemědělská univerzita, s ktorou Praha rieši problémy týkajúce sa životného prostredia a klimatických zmien. Jednotlivé rastliny sú vyberané a nakombinované tak, aby boli estetické, stálo zelené, poskytovali tieň, ochladzovali prostredie, ale aj tešili okoloidúcich farebnými kvetmi a jedlými plodmi. V prvom slede je ale dôležité ich dôkladné a správne zakorenenie, aby mohli stabilne rásť a postupne zakryť celú konštrukciu.

 

zeleny strom praha 4

 

Zeleň i šetrenie energie

Stromové lampy majú dve LED svietidlá s výkonom 28 wattov. Nahradili pôvodné stožiare verejného osvetlenia, ktoré mali sodíkové výbojky. Ich prevádzka bude teda navyše energeticky úspornejšia. Samotné konštrukcie majú výšku 5 metrov, hmotnosť 250 kilogramov a zasadené sú do veľkého črepníka s hlinou, okolo ktorého je vytvorené miesto na relax a sedenie.

 

zeleny strom praha 5

 

Efekt projektu sa posúdi do troch rokov

Cieľom projektu však nie je nahradenie živých stromov, ale umiestnenie zelene na miesta, kde by to z dôvodov doterajšej výstavby a infraštruktúry nebolo možné. Pokiaľ sa zelené lampy osvedčia a budú na ne kladné ohlasy, vedenie mesta plánuje ich inštaláciu do ďalších ulíc a námestí.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Zpravodajský portál Prahy 6

ZDIEĽAJTE NÁS