Každý človek, žije iný život, má osobité postoje, názory, obklopuje sa inými ľuďmi, je originálom. Jedno však máme takmer všetci spoločné, po našej smrti budú o našom tele a poslednej rozlúčke či mieste odpočinku, rozhodovať iní.

 

kastex xenon pamatne svetlo uvod

 

Ak si predstavíme klasický smútočný obrad ale aj samotný pohreb uvedomíme si, že sú si všetky veľmi podobné, často neosobné. Počas pohrebu si veľa pozostalých dokonca povie, že ich blízky by to takto určite nechcel, takáto rozlúčka sa nehodí pre človeka akým bol.

Rozhovory o tom, ako má byť s našim telom naložené po našej smrti, nie sú v rodinách veľmi populárne. Deti veľmi často nevedia, ako a kde by ich rodičia chceli byť uložení, nehovoriac o tom, že mladí ľudia so svojou smrteľnosťou nepočítajú už vôbec. Smrťou sme zaskočení. V spoločnosti Amfora urny, sa snažia ponúknuť rodinám možnosť uctiť si ich blízkeho vlastným spôsobom, ktorý bude prispôsobený tomu, akým človekom bol. Už výber urny na popol môže rozprávať jeho príbeh. Amfora urny ponúkajú ozdobné obaly na popol s možnosťou prispôsobenia vlastným textom, menovkou, fotkou. Okrem toho, ponúkajú špecifické spomienkové predmety, svietniky a širokú škálu šperkov na popol. Do sortimentu s nadšením dopĺňajú aj nové produkty, inšpirujú sa na výstavách, prinášajú osvedčené postupy zo zahraničia, predstavujú alternatívy. Podporujú zákazníkov v ich neľahkých rozhodnutiach, pomáhajú radami, ponúkajú možnosti.

"Chceme priniesť ľahkosť do tejto ťažkej témy a podporiť ľudí, aby sa nebáli rozprávať o svojom tele po smrti a svoje názory a rozhodnutia vyslovovali už teraz. Prináša to do života pokoru, silu a odvahu žiť podľa vlastných predstáv," hovorí pani Silvia, majiteľka spoločnosti Amfora urny. Pre našich čitateľov sa o tejto náročnej téme veľmi otvorene a citlivo porozprávala v nasledujúcom rozhovore:

 

kastex foto silvia

 

Rozlúčka s niekým blízkym, neočakávaná strata je jeden z najťažších okamihov v živote. Ako dokážete ľuďom v takejto chvíli pomôcť?

Na náš e-shop sa ľudia po strate zvyčajne dostanú až vtedy, keď už majú za sebou pohreb a čakajú na doručenie popola z krematória. Hľadajú u nás ozdobnú urnu, ktorá by spĺňala ich predstavy o peknej a úctivej schránke pre ich blízkeho. Medzi našich zákazníkov patria aj ľudia, ktorí hľadajú alternatívu ku klasickému uloženiu popola do hrobu, napríklad ponechanie urny doma, uloženie časti popola v spomienkovej urničke, v šperku, uloženie alebo rozptýlenie popola v prírode. V Amfora urny sa snažíme ľudom ukázať, že si môžu pre lúčenie dopriať toľko času, koľko potrebujú. Nádherné sú šperky, do ktorých sa zataví popol ich blízkeho a oni ho môžu mať „celý deň pri sebe“. Ide o prívesky, prstene, náušnice alebo korálku na náramok. Mnohí ľudia o týchto možnostiach nevedia. 

 

kastex koralka kastex 1

 

Ako zvyknú ľudia prijímať informáciu, že popol sa môže použiť do predmetov, šperkov? Berú to pozitívne alebo sú prekvapení, či dokonca reagujú negatívne?

Pre niektorých ľudí je nepredstaviteľné, aby na tele nosili popol zosnulého, alebo aby mali popol doma. Nikoho nenútime ani netlačíme do niečoho, čo preňho nie je v poriadku. Z našich skúseností však vieme, ako veľmi môže pomôcť najmä rodičom po strate dieťatka, keď fyzicky potrebujú mať niečo, čo im ho pripomína a nosiť ho stále pri sebe. Je veľmi individuálne, ako dlho človek s takouto bolesťou potrebuje túto barličku, ale má možnosť ju odložiť vtedy, keď je na to pripravený. 

 

kastex privesok kastex naramok

 

Keď už je urna uložená v zemi, potom sa už žiadny popol neodoberie. Je dobre ak o tejto možnosti vedia ľudia vopred. Predstava manipulácie s popolom alebo rozdelenia popola, vyvoláva u niektorých ľudí obavy. Iní s tým nemajú žiadny problém. O tom, či je to v poriadku rozhodujeme my sami. Ak sa v duchu prihovárate k šperku či fotke, prihovárate sa celému človeku, nie k jeho časti.

Všimla som si, že niektoré urny majú zvláštne tvary, alebo úzke hrdlo, preto sa plastová úradná urna do nich nezmestí. Ako sa to rieši?

Zapečatená úradná urna v tvare ktorý poznáme, existuje iba na Slovensku a v Čechách. V iných štátoch, sa popol doručuje v dočasnej schránke, alebo dokonca v papierovom vrecúšku, z ktorého sa presypáva do urny ozdobnej. V Európe ale aj vo svete sa používajú ozdobné urny rôznych tvarov a materiálov. Na našom e-shope je možné zakúpiť si vrecká na popol, ktoré sa vložia do atypickej urny a následne sa do nej vsype popol z otvorenej úradnej urny. Ak rodina pri objednávaní kremácie vie, že bude chcieť s popolom manipulovať, je dobré oznámiť to v pohrebnej službe, ktorá kremačné služby objednáva. Podľa ich možností, navrhnú riešenie.

Čo v prípade, keď si zomrelý alebo rodina zvolila uloženie tela do zeme v truhle a popol nemajú?

Pri pochovaní do zeme, je možné požiadať pohrebnú službu o odstrihnutie pramienka vlasov, ktoré si vie rodina uložiť v malej urničke, prípadne jej vieme ponúknuť šperk, kde sa do živice zaleje kúsok vlasov.

 

kastex 1

 

Možnosťou je tiež uchovať si malú pamiatku na blízkeho v peknej krabičke alebo svietniku (napr. obrúčky, fotku, obľúbený predmet, kúsok oblečenia), ktorý bude mať čestné miesto v ich domove.

 

kastex pamatne svetlo krypta

 

V niektorých štátoch je zvykom, vyrobiť si niečo ako malý oltárik s fotkou a sviečkou. Nestojí to nič a rodina má možnosť pripomínať si blízkeho a lúčiť sa v intimite domova. To všetko im ponúka možnosť podieľať sa na rozlúčke vlastným spôsobom, pohladkať si šperk s popolom, fotku, povedať nevypovedané, odpustiť neodpustené. Aj klasická rozlúčka na pohrebe je úplne v poriadku, je súčasťou vyrovnávania sa so stratou. Najmä ak je vedená s citom a jej obsah je prispôsobený situácii a „ušitý na mieru“ zosnulému.

Táto téma je veľmi smutná, ale žiaľ patrí k životu. Viem, že pre ľudí, ktorí potrebujú podporu v tejto oblasti sa organizujú aj zaujímavé skupinové aktivity, poviete nám niečo o nich?

Problém sa najviac prejavil v posledných mesiacoch, keď sa ľudia nemohli na klasickom pohrebe rozlúčiť vôbec, pretože to znemožnila situácia počas pandémie (pohreb do 6 osôb, pri zatvorenej truhle, zákaz obliekania zosnulého, a iné). Výsledkom je množstvo depresií, komplikovaného smútenia, tráum. V tom období zomrelo aj množstvo mladých ľudí, po ktorých zostalo zničených mnoho rodín a veľa detí. Občianske združenie Kolobeh života, ktoré sa venuje ľuďom po strate blízkeho, zaznamenáva v poslednom období oveľa viac takýchto prípadov. Zriadili svojpomocné skupiny na sociálnych sieťach, kde si ľudia s podobným osudom pomáhajú, radia a podporujú sa. Spolupracujú s psychológmi naprieč celým Slovenskom, 4 x ročne organizujú víkendové pobyty pre ľudí po strate blízkeho, taktiež tábory pre deti, spájajú rodiny. Je úžasné, koľko osudov dokázali zvrátiť, vedú ich cestou k naplnenému životu, nájdeniu zmyslu života a znovuobjaveniu radosti z neho.

Dnes ekológia rezonuje vo všetkých oblastiach života, aké sú hlavné eko smery v oblasti rozlúčok?

Čoraz viac ľudí vyhľadáva možnosť uložiť popol tak, aby sa stal súčasťou prírody, splynul s ňou. To sa dá urobiť napríklad tak, že popol sa z úradnej plastovej urny presype do urny rozložiteľnej a tá sa uloží do zeme. Ak na takomto mieste zasadíte strom, jeho korene budú postupne cez popol prerastať a čerpať živiny z pôdy, ktorej je súčasťou.

 

kastex 1

 

Vznikajú už aj nové prírodné cintoríny, kde sa urna ukladá ku koreňom existujúcich stromov. Za ekologické sa považujú urny z materiálov rozložiteľných v zemi, doba ich rozkladu je rozdielna a väčšinu z nich si môžete nechať v interiéri neobmedzene dlho. Popol, alebo jeho časť, sa dá vsypať aj priamo do zeme alebo rozptýliť na obľúbenom mieste, kde rodina trávila spoločný čas. Niekedy ide o prianie zomierajúcich. Stáva sa, že pozostalý chce toto želanie vyplniť, avšak narazí na rozdielne názory v širšej rodine.

Niekedy v rodinách nastanú komplikované okolnosti a nevedia sa na spôsobe uloženia ostatkov dohodnúť, majú viacero verzií. Viete ako ich nasmerovať?

Každý má v tejto citlivej téme svoj názor a ľudia majú tendenciu byť pri výbere skôr konzervatívnejší. Ak sa stretnú v rodine rozdielne názory, dá sa to vyriešiť napríklad rozdelením popola. Mávame zákazníkov, ktorí si malú časť spomienkového popola odsypú do viacerých urničiek, ktoré si vedia preniesť na miesto, kde momentálne žijú. Veľká urna s popolom je klasicky uložená na cintoríne v meste/obci, kde má rodina svoje hrobové miesto, kde môžu prísť príbuzní zapáliť sviečku. Pre mnoho ľudí je toto istota o ktorú nechcú prísť.

 

kastex belvedere kastex 3cleo

 

Odporúčame zákazníkom zamyslieť sa nad tým, ako ich blízky žil, ako uvažoval, ako by si on sám pravdepodobne prial svoju rozlúčku. Neriadiť sa našimi predstavami a domnienkami čo „by sa malo“. Ak sa zákazníci sami nevedia rozhodnúť, pri výbere a zdobení urny im poradíme. Snažíme sa dať zákazníkom na výber z možností a nechať im dostatok času na rozhodnutie. Na rozdiel od vybavovania pohrebu, kde je nutné veľmi rýchlo dohodnúť postup, je pri organizovaní rozlúčky pri urne čas na vašej strane.

Viac informácií: www.amforaurny.sk

Zhovárala sa: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS