Čím sa táto výšková budova v Singapure líši od všetkých ostatných vysokých budov po celom svete? Okrem toho, že je jednou z najvyšších veží v Singapure, ctí prírodný svet a históriu mesta navôkol nej. Dizajn vytvorila spoločnosť BIG, Bjarke Ingels Group a CRA a jej hlavný architekt Carlo Ratti Associati.

 

singapore vertikalny dizajn 2

 

Budova Capita Spring je novým prírastkom do panorámy Singapuru. Po celej výške 51. poschodovej, 280 metrov vysokej budovy, sa nachádzajú vertikálne záhrady. Stavba situovaná v srdci finančnej štvrte bola kedysi verejným parkoviskom. Dnes sa v nej nachádzajú kancelárske priestory, reštaurácie, verejné priestory a rezidencie.

 

singapore vertikalny dizajn 3

 

Centrálna vežovitá časť budovy

V základni veže sa nachádza ústredná miestnosť mrakodrapu, vysoká takmer 20 metrov. Meandrujúce chodníky vychádzajúce z nej vedú návštevníkov do ďalších spoločných a samostatných vstupných miestností. Cesty a chodníky odtiaľto tiež vedú k stravovacím a nákupným zónam. Nachádzajú sa na druhom a treťom podlaží a zahŕňajú 56 stánkov s reštauráciami s lokálnymi špecialitami, farmárskymi receptami a zdravou výživou.

 

singapore vertikalny dizajn 1

 

Dažďový prales v interiéri

Štyri prepojené úrovne v srdci budovy vytvárajú "zelenú oázu" a záhradu pod holým nebom. Dizajn záhrady napodobňuje tropický dažďový prales, pričom jeho koncepcia je riešená priamo úmerne dostupnosti svetla v rôznych zelených vrstvách. Rastliny odolné voči tieňu sú v podlahovej ploche dažďového pralesa. Smerom k streche rastú menšie dreviny a rastliny, ktoré si vyžadujú a užívajú slnečné svetlo. Strešná záhrada objektu je domovom najvyššej mestskej farmy v Singapure. V jej priestore rastie viac ako 150 rôznych druhov ovocia, bylín, zeleniny a kvetov. Ako sa vyjadril hlavný architekt budovy, „Capita Spring je ako vízia budúcnosti, v ktorej mesto a vidiek i kultúra a príroda môžu koexistovať".

 

singapore vertikalny dizajn 4

 

Estetika, účel i získané certifikáty

Singapur má povesť záhradného mesta a Capita Spring do tohto dizajnu krásne zapadá. Okrem samotnej budovy bola popri jej okolí obnovená časť historickej časti mesta, ktorá ju obklopovala, čím sa vytvorili nové zelené oblasti v centre metropoly. Vďaka všetkým svojim zeleným prvkom získala budova certifikácie Green Mark Platinum a Universal Design GoldPLUS od miestneho stavebného úradu.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie a vizualizácie: Bjarke Ingels Group 

ZDIEĽAJTE NÁS