V areáli kampusu Vitra, v nemeckom mestečku Weil am Rhein, ktorý je známy svojim exteriérom s budovami popredných medzinárodných architektov, pribudla nová stavba.

 

tane house vitra 2

 

Udržateľné prírodné materiály

Kompaktná, osemhranná drevená kôlňa sa rozprestiera na 15 metroch štvorcových a pojme osem ľudí. Okrem dreva ako základného stavebného materiálu tvorí záhradný domček Tane aj žulový kameň a sušená tráva obklopujúca exteriér budovy. Výsledná kompozícia a stavebná forma odkazujú na primitívnu chatu, kde je udržateľná architektúra jednoduchá, pôsobiaca hrejivo a príjemná pre návštevníkov.

 

tane house vitra 3

 

Miesto na brainstorming i pracovné aktivity

Okrem získavania toho, čo bolo k dispozícii na mieste, sa japonský architekt Tsuyoshi Tane ako autor stavby, spojil s miestnymi remeselníkmi, aby postavili tento záhradný domček výlučne prostredníctvom udržateľných techník a zdrojov. Spoločne vybavili konštrukciu podobnú kôlni útulným dreveným interiérom, disponuje kuchynkou, toaletou, umývadlom a úložným priestorom na záhradné náradie. Na streche je vyhliadková plošina, ktorá je prístupná vonkajším schodiskom a rámuje výhľad na okolitú záhradu Oudolf Garten a zvyšok areálu Vitra.

 

tane house vitra 1

tane house vitra 4

 

Pred chatkou je miesto na posedenie a chvíľu oddychu. Pred domčekom je aj malá fontána, ktorá ponúka vodu na zavlažovanie, čistenie topánok a umývanie riadu. Neďaleko domu sa nachádza komunitná záhrada pre zamestnancov areálu.

 

tane house vitra 5

 

Práve tu v domčeku si môžu pripraviť niečo vhodné na jedlo a občerstvenie, ale stavba bude aj ako menšia zasadacia miestnosť a odkladací a dielenský priestor pre záhradnícke potreby využívané v areáli.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Julien Lanoo, Vitra

ZDIEĽAJTE NÁS