V nemeckom Berlíne postavili jednu z najväčších hybridných drevených budov v Európe. Sedemposchodový kancelársky komplex pozostávajúci z dvoch budov s rozlohou 32 tisíc metrov štvorcových bol tiež vyhlásený za najudržateľnejšiu budovu Nemecka.

 

udržatelna budova nemecko 3

 

Edge Südkreuz Berlin bol postavený výlučne využitím udržateľných techník šetriacich klímu a prírodné zdroje. Budovy v tvare lichobežníka majú nepravidelný pôdorys a predĺženú konštrukciu. Konštrukcia je modulárna a pochádza z hybridného dreva.

Sklo a prestup svetla

Väčšia budova Carre má presvetlené 26 metrové átrium a dvojposchodovú vstupnú halu s dĺžkou niekoľkých metrov, ktoré sú orientované na hlavné námestie. Átrium je prekryté priehľadnou fóliovou strechou podopretou drevenými väzníkmi. Presklený vstupný priestor a panoramatické okná dopĺňajú rovnako veľké kancelárske okná budovy pre jasný výhľad z každého uhla, čo zároveň pomáha šetriť náklady na energiu. Pod fóliovou strechou sú štyri stĺpy v tvare kmeňa stromu z lamelového smrekového dreva, ktoré sú tiež koncipované od podlahy až po strop.

 

udržatelna budova nemecko 1

 

Živá zeleň v interiéri

Na základni každého stĺpca je živý zelený priestor. "Stromy" poskytujú v rôznych výškach plošinové konštrukcie pre rekreáciu a voľný čas. Schody s bielym zábradlím spájajú jednotlivé nástupištia a vedú ku kancelárskym poschodiam. Na piatom poschodí sa nachádza salónik s vonkajšou terasou a výhľadom na mesto. Drevo v celej budove je využité ako hlavný nosník a tiež ako dekorácia jednotlivých pôsobivých akcentov stavby, čo dodáva komplexu skutočný hybridný vzhľad.

 

udržatelna budova nemecko 2

 

Menšia budova Solitaire komplexu EDGE má dvojpodlažnú vstupnú halu s kanceláriami na dvoch až siedmich poschodiach, ktoré sa nachádzajú nad prízemím reštaurácie a komerčnými priestormi. Do druhej budovy je možné prejsť cez námestie alebo cez centrálne jadro s bezpečnostným schodiskom a dvoma výťahmi.

 

udržatelna budova nemecko 4

 

Funkčnosť a moderný dizajn ruka v ruke

Obe budovy sú modulárne dispozičné pre budúcu kontrolu ich funkčnosti. Ich dizajn sa vyhýba nosným vnútorným stenám v prospech kruhového priestoru s rôznymi budúcimi využitiami. V stĺpoch sa nachádzajú aj energetické systémy vrátane tepla a elektrickej energie. Kancelárske priestory sú klimatizované prostredníctvom zavesených inteligentných stropov.

 

udržatelna budova nemecko 5

 

Suterénna garáž vytvára priestor 218 parkovacích miest pre e-mobilitu a 100 parkovacích miest pre bicykle s 32 ďalšími vonkajšími miestami. Všetky priestory sú bezbariérové. Fasády používajú betónové panely zo sklenených vlákien odolné voči poveternostným vplyvom, vďaka čomu sú ľahké a recyklovateľné. Fasády tiež absorbujú CO2 vo svojej tenko brúsenej cementovej vrchnej vrstve, ktorá pôsobí pozitívne na vzduch v okolí budovy.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Tchoban Voss Architekten

ZDIEĽAJTE NÁS