Bývalá elektráreň Battersea v Londýne, ktorá bola po dlhej konverzii budovy slávnostne otvorená minulý rok, získala nedávno ďalší rozmer. Na jej streche vznikla strešná záhrada s 23 tisíc rastlinami a 55 stromami.

 

battersea 6 uvod

 

Záhrada sa nachádza na šestnástom poschodí budovy, má rozlohu 2 694 metrov štvorcových a je jednou z najväčších obytných strešných záhrad v Londýne. Návrh zelenej oázy pochádza z dielne spoločnosti James Corner Field Operations. Jej cieľom je poskytnúť obyvateľom a návštevníkom budovy výhľad na mesto, priestor na relax, aktívny oddych i socializáciu. V Battersea sa dnes nachádza 436 bytov, hotel so 164 izbami, kancelárie i komerčné prevádzky.

 

battersea 1 battersea 1

 

Prepojenie zážitkov

"Projekt nás spočiatku oslovil najmä kvôli mimoriadnemu kontextu lokality. Záhrada je na vyvýšenej ploche s výhľadom na nádhernú elektráreň a jej ikonické komíny, rieku Temža a prakticky celý Londýn ako 360-stupňovú panorámu, čím prepája scénografickú postupnosť zážitkov z pobytu v prírode na dosah mesta, magickú vyhliadku a súbor rozmanitých zážitkov," povedal zakladateľ štúdia James Corner.

 

battersea 2

 

Relax, socializácia i kultúrne a športové aktivity 

Medzi tisíckami trvalých rastlín a stromov je priestor na posedenie, vrátane niekoľkých spoločných jedálenských stolov, drevených ležadiel a miest na piknik. V priestore sú premyslene umiestnené trávnaté plochy určené na jogu, chodníčky na beh a športovanie a miesta vyhradené na malé spoločenské podujatia. V noci je záhrada vďaka jemnému osvetleniu v terénnych úpravách k dispozícii na oddych po náročnom dni, neskorú večeru alebo relax pod hviezdami.

 

battersea 5 uvod

 

LIFT 109

Zaujímavosťou stavby je presklený výťah – LIFT 109, ktorý vyvezie návštevníkov v jednom z továrenských komínov na jeho vrchol do výšky 109 metrov.

 

battersea 4

 

Cesta výťahom začína v pôvodnej turbínovej hale A v štýle art deco, kde sa prostredníctvom starostlivo vybranej výstavy originálnych nahrávok a multimediálnych displejov návštevníci dozvedia podrobné informácie o dedičstve budovy, jej architektonickom význame a trvalej prítomnosti v populárnej kultúre.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Aaron Hargreaves

ZDIEĽAJTE NÁS