Špeciálny projekt dočasného bývania vytvorili v holandskom lese, neďaleko mesta Arnhem. Na mieste bývalých kasární sa usadili desiatky umelcov a kreatívnych tvorcov. Pre nich bol zrealizovaný projekt jedenástich špeciálnych ubytovacích jednotiek, ktorých hlavná myšlienka spočíva v tom, že sú riešené ako predĺžená ruka prírody, v ktorej sú zasadené.

 

noma architect jeorenmusch 4 uvod

Foto: Jeroen Musch

Architektonické kancelárie i29 Architects a Namo Architecture zvolili na stavbu tunajších príbytkov ekologické, vysoko kvalitné a udržateľné materiály, ktoré majú malý alebo žiadny vplyv na zdravie ľudí, zvierat či životného prostredia. Domy odkazujú na archetypálny obraz vtáčej búdky. Bývanie má úsporné elektrické inštalácie a vysoko izolovaný plášť so solárnymi panelmi pokrývajúcimi strechu.

 

noma architect jeorenmusch 2

Foto: Jeroen Musch

Dom pre ľudí, útočisko pre zvieratá

Domčeky sú posadené na štíhlych čiernych nohách ústiacich do hlavného objemu v korunách stromov s výhľadom na okolité vresoviská. Hlavný objem domu sa skladá z troch vrstiev, ktoré sa posúvajú smerom von. To vytvára priestor pre hniezdne búdky na fasádach. Okrem ľudí poskytuje teda tento dom aj prírodné inkluzívne útočisko vtákom, hmyzu a drobným lesným zvieratám. Za obkladom môžu mať úkryt brhlíky, ďatle i netopiere. Čierny oceľový rám a soklové trámy pod zvýšenou podlahou sú ďalším priestorom na budovanie hniezd.

 

noma architect jeorenmusch 5 

Foto: Jeroen Musch

Racionálne usporiadanie priestoru

Na prvej úrovni domu, nachádzajúcou sa osem metrov nad zemou je kuchyňa a obývacia izba. Terasa susediaca s touto obytnou úrovňou je orientovaná na ranné aj večerné slnko. Využitie priestoru je efektívne, časť skladu je kombinovaná so schodiskovou skriňou, ktorá ďalej vedie do kúpeľne na medziposchodí.

 

noma architect jeorenmusch 5

 

V priedomí je priestranná spálňa s jednou veľkou posteľou pre 4 osoby. Aj keď bol vnútorný priestor zredukovaný na minimum, zážitok z pobytu maximalizujú dlhé výhľadové línie a premyslené usporiadanie interiéru. Veľké okrúhle okná a posuvné dvere od steny k stene z obývacej izby znásobujú možnosť výhľadu do okolia.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Jeroen Musch @jeroen_musch

ZDIEĽAJTE NÁS