Blikotajúce plamienky ohňa sú pre nás magické od pradávna. Okrem praktickej stránky ohňa, ktorý bol a je užitočný na vykurovanie či prípravu jedla, dokáže horiaci oheň spríjemniť a vytvoriť neopakovateľnú atmosféru priestoru.

 

kachliarstvo orava zahradny krb

 

A ako si najlepšie vychutnať atmosféru tepla a horiaceho ohňa v interiéri? Určite v kvalitných a štýlových kachliach od majstrov kachliarov. Pýtate sa, kto je to kachliar? Niekedy v minulosti to boli majstri, ktorí stavali pece na varenie, pečenie, vykurovanie skromných obydlí, ale aj pracovali na vytvorení tepelného komfortu na veľkých honosných zámkoch, ktoré inú možnosť vykurovania nemali. Ale tak ako každé remeslo, aj to kachliarske sa vyvíja. Dnes už kachliar musí byť nielen šikovný remeselník, ale musí aj sledovať najnovšie trendy nielen v technologických postupoch a v dizajne. Tiež musí všetko dokázať správne prispôsobiť požiadavkám súčasnej doby.

Krb, pec, či kachle, každé z týchto sprostredkovateľov tepla má svoje výhody a benefity. Klasický teplovzdušný krb na drevo dokáže vzduch v miestnosti zohriať veľmi rýchlo a efektívne. Teplota vykurovaného vzduchu sa môže vyšplhať až na 250°C. To je ideálne napríklad pri príchode na vymrznutú chalupu či chatu, kde potrebujeme čo najrýchlejšie vytvoriť komfortnú teplotu v miestnosti. Na druhej strane, toto teplo nesála a nedokáže sa rovnomerne rozložiť. Najteplejší vzduch stúpa nahor a na podlahe je vždy o niečo chladnejšie.

 

kachliarstvo orava 2

 

Oproti tomu, kachľová pec dokáže teplo udržiavať dlhšie. Okrem sálania tepla do priestoru zohrieva okolité steny a rovnomerne vyžaruje teplo do miestnosti. Zvyšné teplo akumuluje a postupne ho dokáže uvoľňovať. Veľkou výhodou akumulačných pecí alebo krbov je, že poskytujú tzv. zdravé sálavé teplo. Vďaka nízkym povrchovým teplotám od cca 40°C do 80°C nevysušujú okolitý vzduch.

Špecialista na výrobu krbov a pecí, Lukáš Kviatek pripomenul aj fakt, že ideálnym spotrebičom do trvalo obývaných priestorov je práve kachľová pec. "Teplo, ktoré oheň v peci vytvorí sa uvoľní do veľkého množstva okolitej obstavby pece a postupne sa uvoľňuje do priestoru. Existuje obrovské množstvo variant, tvarov a konštrukcií takýchto pecí, záleží len na predstavách klienta a šikovnosti kachliara. Pece sa tak hodia svojim vzhľadom do všetkých typov interiéru."

 

kachliarstvo orava krb so salavou obstavbou

 

Kachľové pece alebo aj krby majú obrovské množstvo variácií, a to dizajnových i technických. Tu predstavujeme niektoré z nich:

Teplovzdušné krby

Obsahujú krbovú vložku a izolačnú obstavbu, ktoré zabezpečia rýchle teplo, nevýhodou je nerovnomerné rozloženie teplého vzduchu a vzduch je suchý.

Krby so sálavou obstavbou

Obsahujú krbovú vložku a tzv. teplú obstavbu (obstavbou môžu byť aj kachlice). Tieto krby kombinujú rýchly nástup tepla cez krbové mriežky a do 30 minút poskytujú aj sálavé teplo.

Hypokaustové krby

Obsahujú krbovú vložku a teplú obstavbu, vďaka čomu poskytujú len príjemné sálavé teplo bez krbových mriežok.

Kachľové sporáky

Tieto sú podľa názoru Lukáša Kviateka, jeden z najlepších spotrebičov, aké ich firma realizuje. Sú malé s úsporným ohniskom, priestorom na varenie a pečenie, prípadne sušenie. Teplo dokážu dlho akumulovať a následne sálať.

Kachľové pece klasické

Hlavným princíp týchto pecí spočíva v tom, že ich vonkajší obal je priamo nahrievaný plameňom. Túto pec dokáže postaviť len skúsený kachliar. Ideálne je, keď je pec stavaná na hlinu, ako to robili starí majstri, aby sa podľa potreby dala rozobrať a prestavať. Jej výhodou je, že sa dá takmer celá postaviť z tuzemských zdrojov.

Hypokaustové pece

Tieto moderné pece z prevažnej časti materiálovo pochádzajú od zahraničných dodávateľov a často obsahujú liatinovú pecovú vložku a prefabrikované ťahové systémy, takzvané jadro, ktoré je obstavané akumulačným obalom. Preto sa nazýva hypokaustová pec, lebo podobne ako pri hypokaustovom krbe sa medzi jadrom a obalom pece nachádza vzduchová medzera.

Záhradné grily, sporáky a udiarne

Táto skupina spotrebičov slúži na relax spojený s možnosťou prípravy grilovaného, pečeného alebo inak tepelne upraveného jedla so zážitkom.

Ak by ste si na konci nášho rozprávania položili otázku, ktorý spotrebič je najlepší, odpoveď nie je jednoduchá. Pri voľbe treba zvážiť viacero faktorov. Tak ako sa napríklad kachľová pec nehodí do víkendovo obývanej chaty, tak sa rovnako nehodí teplovzdušný krb do trvalo obývaných domov. Aký je teda ten správny spotrebič pre vás? Odborníci, ktorí majú radi svoju prácu, vám poradia.

Viac informácií: www.krby-orava.sk, Facebook: Kachliarstvo Orava - Lukáš Kviatek

ZDIEĽAJTE NÁS