Ani kancelária alebo pracovný priestor nemusí vždy znamenať strohé biele steny, v radách postavené pracovné stoly a stoličky. V pražskej spoločnosti Poetizer, ktorá je dobre známa milovníkom literatúry, to s umiestneným skleníkom vyzerá úplne inak.

 

poetizer boys play nice 4

 

Poetický minimalizmus

Priestor kancelárie s rozlohou 150 m² sa nachádza v tradičnej prvorepublikovej budove v centre mesta, na štvrtom poschodí. Nové vnútorné priestory navrhla dizajnérka Johana Sedláčková Vamberská a architekt Tomáš Cisár. Ich koncept vychádza zo samotného zamerania a identity Poetizeru, ako minimalistickej platformy, ktorá kladie dôraz na ochranu životného prostredia.

 

poetizer boys play nice 7

 

Skleník uprostred kancelárie

Ťažiskom príbehu a teda aj ústredným priestorom kancelárie je skleník. Divoká džungľa, ktorá vyjadruje koncept tvorivého myslenia. Myslenie, ktoré je podľa Clauda Lévi-Straussa blízke našim dávnym predkom, ale aj súčasným básnikom. Tento pôvodne spontánny a asociatívny spôsob myslenia autor pripodobnil k bohatému pralesnému ekosystému. A presne taký je aj centrálne umiestnený skleník. Slúži ako miesto pre neformálne stretnutia a ponúka priestor na streamovanie básnických čítaní alebo relaxovanie.

 

poetizer boys play nice 2 poetizer boys play nice 5 poetizer boys play nice 6

 

Stálozelené rastliny i premyslená voľba farieb

V skelete skleníka rastie 171 rastlín, medzi ktorými je zastúpených viac ako 100 rôznych druhov. V hlavnej miestnosti sa nachádzajú aj samostatné miesta na prácu, ktoré sú usporiadané do dvoch ostrovov, a kde prebieha každodenný pracovný život. Na tento priestor nadväzuje kuchynka a balkón s výhľadom na centrum Prahy. Hlavná miestnosť je prepojená vstupnou chodbou k dvom zasadačkám a miestnosťou na telefonovanie.

 poetizer boys play nice 1

poetizer boys play nice 3

 

Zvolené farby a materiály odrážajú funkciu jednotlivých priestorov. Biela farba, ktorá je metaforou pre list papiera, prevažuje v priestoroch určených na sústredenú prácu, kde sa píše a tvorí. Tmavo zelená dominuje miestam slúžiacim na komunikáciu tímu, a to prezenčne aj online. V celom interiéri sa objavujú akcenty oranžovej, ako pripomienka corporate identity.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice

ZDIEĽAJTE NÁS