Požiadavka klienta pri stavbe tohto domu bola jasná. Vytvoriť jednoduchý architektonický návrh domu, s možnosťou čiastočnej svojpomocnej výstavby, ktorého primárnym stavebným materiálom bude drevo. Výsledkom je dom navrhnutý spoločnosťou KLAR pre štvorčlennú rodinu so samostatnou dostavbou, ktorá bude slúžiť v prípade návštevy starých rodičov ako ich osobný a oddelený priestor.

 

klar dom 1

 

Pozemok, kadiaľ vedie krížová cesta

Miesto, kde dnes domček stojí sa nachádza na okraji obce Rybí v Moravskosliezskom kraji v Českej republike. Dizajnérske štúdio KLAR prekonalo niekoľko výziev. Pozemok bol orámovaný potokom s veľkými stromami, susednými nehnuteľnosťami a cestou. Aj keď sa jedná o pomerne veľkú parcelu, ochranné a bezpečnostné pásma lesa a podzemných plynových zásobníkov zastaviteľnú časť pozemku významne zredukovali a do značnej miery aj predurčili tvar domu i jeho dispozíciu. Pozemkom, kde nehnuteľnosť stojí už od 17. storočia vedie chodník s krížovou cestou, ktorého súčasťou je lavička a božie muky prístupné verejnosti.

 

klar dom 4

 

Okolitá krajina je veľkým bonusom 

Ako je však možné vidieť, čo pozemku chýbalo v rozľahlosti, vyvažujú pohľady na okolitú krajinu. Krásna príroda, rastliny, stromy a pasienky sú viditeľné z každého okna v dome. V okolí sa nachádza len veľmi málo domov a iných stavieb, preto mali dizajnéri slobodu experimentovať s architektonickými prvkami. Zamerali sa aj na túžbu klienta, aby bol dom vyrobený z dreva a nákladovo efektívny na prevádzku. Výsledkom sú dve konštrukcie s podobne šikmými strechami, ktoré sú spojené pod uhlom s nádvorím vo vnútri.

 

klar dom 3

klar dom 5

 

Dispozičné a konštrukčné riešenie domu

Pasívne konštrukčné prvky pomáhajú udržiavať priestory chladné so strešnými prevismi po celej dĺžke širokých palúb, ako aj prirodzeným tieňovaním z okolitých stromov. Priestory v lese však prepúšťajú svetlo aj v zime. Okná v každej izbe sú orientované tak, aby poskytovali rozsiahly výhľad a umožňovali prestupu prirodzeného svetla. Pri vstupe do hlavnej obytnej časti rodinného domu sa vchádza do veľkého vyvýšeného priestoru s kuchyňou a jedálňou. Ako v celom dome, aj tu je kladený dôraz na výhľady von do krajiny. Pásové okno v kuchyni umožňuje prehľad o vstupe do domu, v obývačke je možné vychutnať si výhľad z veľkého sedacieho okna. Z obývačky vedie chodba do relaxačnej zóny s izbou, kúpeľňou a spálňou. Všetky obytné miestnosti majú priamy vstup na krytú ochodzu a terasu.

 

klar dom 2

klar dom 6 klar dom 7

 

Okrem dreveného rámovania sa v celom priestore používajú prírodné materiály. Vnútorné povrchy sa spoliehajú na izoláciu z minerálnej vlny pokrytú OSB, smrekovým obložením a sadrokartónovými doskami. Podlahy sú z dubovej a keramickej dlažby. Pre nízky vplyv na životné prostredie je hlavný dom vyvýšený prostredníctvom oceľových chodúľov. Z dôvodu energetickej úspornosti je dom vybavený teplovodným podlahovým kúrením, elektrickým kotlom a kachľami na drevo.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Václav Novák

ZDIEĽAJTE NÁS