Zahľadieť sa von cez priezračne čisté okno je relaxačný zážitok. Najmä, ak máme za oknom krásny výhľad a okno je nádherne čisté, bez šmúh, fľakov a kvapiek od zaschnutej tvrdej vody.

 

okno umyvanie 3

 

Čo domácnosť, to iný prístup k umývaniu okien

Na čistenie okien má každá gazdiná svoj vlastný recept. Elektrický odsávač vody, klasická „okena“, špeciálne komerčne propagované prípravky alebo osvedčené noviny a mydlová voda. My sme sa pozreli na čo najjednoduchší a najefektívnejší spôsob umývania okien, ktorý je navyše aj časovo úsporný a ekologický.

 

okno umyvanie 2

 

Ako často umývať okná?

Najskôr sme však zapátrali v štatistikách, aké sú odporúčania na frekvenciu umývania okien v našich domácnostiach. Zo zdravotného hľadiska sa odporúčajú čistiť okenné rámy a okná minimálne dva krát za rok a vnútorné parapety vlhkým čistením minimálne raz za dva týždne. Tento všeobecný údaj môže ovplyvniť prostredie, v ktorom žijeme, konkrétne ruch mesta, splodiny z dopravy, blízkosť poľnohospodárskych pastvín, kosených lúk a trávnikov. Klimatické podmienky ako častý dážď alebo silný vietor taktiež prispievajú k tomu, že okná sa znečistenia oveľa rýchlejšie.

 

okno umyvanie 4

 

Ako postupovať pri umývaní okien?

Pripravte si vedro s čistou vodou s teplotou približne 37°C. Pridajte niekoľko kvapiek čistiaceho prostriedku a ako prvé umyte okenné rámy a parapety. Prejdite na okenné tabule a v prvom slede z nich odstráňte hrubé nečistoty. Následne okno postriekajte roztokom octu a vody, pripravený v pomere dva diely bieleho octu, jeden diel vody. Pomocou handričky z mikrovlákna alebo inej utierky, ktorá nepúšťa vlákna úplne osušte okno pohybom do tvaru písmena Z.

Ak chcete, môžete na leštenie a úplné vysušenie okien použiť aj čisté papierové utierky alebo čiernobiery novinový papier. Fázu stierania vody a neskôr octového roztoku je možné urobiť aj stierkou so silikónovou hranou, ktorá sa posúva vodorovne po skle, jednotlivé sťahy by sa mali navzájom prekrývať, aby sa dôkladne odstránila všetka voda z tabúľ. V rohoch okien je nutné čistým papierovým obrúskom vysať nadbytočnú zostávajúcu vodu, aby sa predišlo jej zatečeniu a vzniku plesne z nadmernej vlhkosti.

Záverečné rady: 

  • neumývajte okná pri prudkom slniečku, šmuhy a fľaky na oknách sa vysušia skôr, ako stihnete vodu vysušiť a preleštiť
  • okrem octu môžete ako domáci eko saponát použiť vodu s kuchynskou soľou, na liter vody 1 lyžica soli, vodu s vyžmýkaným citrónom a sódou bikarbónou a niekto odporúča do vody s octom pridať 1 dcl technického liehu 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Pexels

ZDIEĽAJTE NÁS