V srdci jednej z najrýchlejšie rastúcich zelených štvrtí brazílskeho São Paula vzniká architektonický projekt dizajnérskeho tímu Victora B. Ortiza - veža Urupê. Táto budova so zmiešaným využitím demonštruje použitie biofilných princípov dizajnu a udržateľných architektonických stratégií.

 

urupe 1

 

Vďaka svojej fasáde s bujnou živou zelenou vegetáciou vychádzajúcej z jednotlivých terás bude príkladom zelenej architektúry v centre brazílskej mestskej džungle. Veža Urupê má korene v záväzku k ekologickej rovnováhe i pokrokovému dizajnu.

Inšpiráciou sú huby rastúce na stromoch

Pri návrhu veže Urupê architekt Victor B. Ortiz čerpal inšpiráciu z prírodného sveta, konkrétne zo sveta húb, ktoré sa nachádzajú na kmeňoch stromov. Táto organická inšpirácia sa premieta do zastavaného priestoru prostredníctvom začlenenia rozptýlených veľkokapacitných črepníkov na každej úrovni veže. Architektonický jazyk projektu, ktorý odráža odolnú a adaptívnu povahu húb, sa snaží spojiť štruktúry vytvorené človekom s prírodným svetom a nechať vzniknúť stavbe, ktorá rezonuje s rytmom jej fungovania a vzájomného prepojenia s prírodou.

 

urupe 4 urupe 2



Architekti touto koncepciou biofilného dizajnu vytvárajú vzťah medzi zastavaným priestorom a živým ekosystémom. Rozptýlené črepníky, ktoré odrážajú hubové výrastky kolonizujúce kmeň stromu, sú viac ako len ozdoba. Stávajú sa oblasťami života, ktoré čistia vzduch, poskytujú útočisko pre biodiverzitu a ponúkajú obyvateľom priame spojenie s prírodou uprostred rušného mestského kontextu.

 

urupe 5

 

Vzhľad budovy reaguje na urbanizáciu i zmenu klímy

Victor B. Ortiz navrhol vežu Urupê v reakcii na modernú éru poznačenú rýchlou urbanizáciou mesta Sao Paolo a stupňujúcimi sa obavami z klimatických zmien nielen v Brazílii, ale na celom svete. Berúc na vedomie záväzok k udržateľnosti, projekty jeho architektonického tímu sa dôsledne snažia kompenzovať ekologické stopy svojich návrhov. Vďaka stratégiám zahŕňajúcim prerozdelenie vegetácie, vytvorenie mikroklímy a využívanie obnoviteľných materiálov, bude veža Urupê príkladom synergie medzi modernou výstavbou a ochranou životného prostredia.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Victor B. Ortiz

ZDIEĽAJTE NÁS