Na ceste po Nórsku, kde Adam Hofman s Dominikom Ilichmanom trávili relaxačný pobyt v prírode, vznikla aj ich spoločná idea realizovania chaty Hytty. Hlavnou myšlienkou bolo vytvorenie priestoru, ktorý bude ďaleko od civilizácie, a ktorá bude k dispozícii na kreatívne pobyty, pracovné sústredenia i klasické oddychové relaxačné dni.

 

chata hyta 2

 

Chata, kde máte čas nerušene premýšľať

Hytta napĺňa požiadavky na súčasný komfort a pritom zachováva pokojné prostredie pre koncentrovanú myseľ. Adam s Dominikom ozrejmujú: „Sme od prírody tvorcovia. Napĺňa nás, keď zhmotňujeme svoje sny alebo vdychujeme život svojim nápadom. Často však narážame na prekážky dnešnej doby, na nepretržité notifikácie, digitálny šum alebo neustálu potrebu kontrolovať telefón. Tieto rozptýlenia ľuďom bránia naplno využiť svoj potenciál a dostať sa do hĺbky vecí, na ktorých nám záleží.“

 

chata hyta 3 mala

 

Minimalizmus pre maximálne sústredenie

Hlavným zámerom bolo navrhnúť stavbu, ktorá súznie s okolitou prírodu, poskytuje veľkorysý priestor na premýšľanie a prebúdza inšpiráciu. Kombinácia súkromia, okolitej prírody a kvalitného pracovného zázemia umožňuje ľuďom zbaviť sa ruchu bežného života a zahĺbiť sa do vecí, na ktorých záleží. Cieľom bol škandinávsky minimalizmus bez zbytočných prvkov, ktoré môžu rozptyľovať pozornosť.

 

chata hyta 4

 

Zároveň poskytuje chata štandard, pre komfortné bývanie a nerušené sústredenie. Priestranná terasa a okná do všetkých strán prepájajú interiér s okolím a umožňujú tak využiť prírodu ako zdroj kreativity a inšpirácie.

Priestorové riešenie

Hytta leží na južnom svahu na okraji borovicového lesa, ktorý chatu delí od okolitej civilizácie a poskytuje dostatok súkromia a pokoja. Pôdorysne nadväzuje na bývalú poľovnícku chatu, ktorej tvarové poňatie z veľkej časti rešpektuje. Na prízemí sa nachádza obytný priestor s kuchyňou, predsieň, kúpeľňa, technická miestnosť a vonkajšia kúpeľňa prístupná zvonku. Hlavná obytná zóna je otvorená do štítu, aby poskytovala veľkorysý priestor na premýšľanie.

Z obytnej zóny je prístupná kúpeľňa, ktorá vďaka čiernej stierke a nábytku upúta svojou intímnou atmosférou. Súčasťou kuchyne je schodisko zo subtílneho plechu zaveseného na tiahlach, ktoré svojou ľahkosťou voľne stúpajú do podkrovia.

 

chata hyta 5

chata hyta 6

 

V podkroví sa nachádza hlavná spálňa orientovaná na východ. Veľkým oknom vstupuje do spálne ranné slnko a dáva možnosť sledovať prebúdzajúcu sa prírodu rovno z postele. Zo spálne je prístupná aj jedna z dvoch útulní. Druhá útulňa využíva loft hlavného obytného priestoru a je prístupná po rebríku. Vďaka dvom útulniam, sa v Hytte pohodlne vyspí až šesť osôb. Veľký dubový jedálenský stôl v obytnom priestore plní zároveň aj funkciu pracovného stola.

 

chata hyta 7

 

Fínska sauna pre kvalitnú relaxáciu

K nerušenej tvorbe patrí aj kvalitný odpočinok. Preto sa len pár metrov od Hytty nachádza moderná fínska sauna s otužovacou kaďou. Objekt je umiestnený v mierne svahovitom teréne, vďaka čomu ponúka pri saunovaní nerušené výhľady do prírody. Stavba má rozmery 6 x 3,5 ma skladá sa z odpočinkovej zóny, sprchy a samotnej fínskej sauny.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Studio Flusser, www.studioflusser.com, Julius Filip, www.juliusfilip.cz

ZDIEĽAJTE NÁS