Nie každý z nás má dom s vlastnou záhradkou. Túžba po čerstvých, vlastnoručne zasadených plodoch je však zrealizovateľná aj v menšom meradle. Pestovateľským hitom sa v poslednom období stávajú tzv. mikrozáhradky.

 

mikrozáhradka bylinky zelenina 4

 

A niet divu. Vďaka nim si totiž dokážete v priebehu pár dní a takmer bez námahy vypestovať mini reďkovky, šalátiky, brokolicu, kaleráb i iné zeleniny, ktoré sú síce na rozdiel od ich dospelých jedincov mini, tenké a zelené, ale chutia na nerozoznanie od tých reálnych „dospelákov“. Navyše majú až 40 krát vyšší obsah živín ako klasická zelenina. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, minerály, vlákninu, vitamíny i bielkoviny.

 

mikrozáhradka bylinky zelenina 1

 

Mikrobylinky sa pestujú v pôde alebo na špeciálnych kokosových tabletách. Na nízku vrstvu substrátu do plochých podnosov alebo kvetináčov sa nasype hustejšia vrstva semienok, jemne sa posype ďalšou vrstvou substrátu a udržiava sa vlhká. Ideálne na zálievku je rosenie prostredníctvom postrekovej sprchy, tak aby sa semienka nevyplavili. V závislosti od typu semienka sa prvá úroda objavuje už za 4 – 15 dní. Konzumujú sa lístky aj so stonkami. Najskôr vyrastá žerucha a horčica, o pár dní neskôr hrášok a rukola, postupne reďkovka i brokolica či čínska kapusta. Konzumácia zeleniny – byliniek je ideálna hneď po zostrihnutí, ale v prípade potreby sa môže uchovávať aj v chladničke.

 

mikrozáhradka bylinky zelenina 3

 

Výhodou minizáhradky je jej jednoduchosť. Nepotrebujete špeciálne nádoby, pestovateľské skúsenosti ani hnojivá alebo iné pomôcky. Do plastových misiek, sklenených nádob, spomínaných plochých podnosov alebo kvetináčov môžete aplikovať semienka podľa vlastného uváženia. Dôležité je zakúpiť si také semienka, ktoré sú na tento účel určené. Semená na sadenie do záhradky sú morené a pre tento účel nevhodné. A kde je najvhodnejšie umiestniť malú minizáhradku? Napríklad na okenný parapet alebo priamo na voľné miesto na kuchynskej linke, kde je dostatok svetla a vzduchu.

 

mikrozáhradka bylinky zelenina 2

 

Konzumácia mikrozeleniny je najzdravšia v surovom stave, ako príloha do šalátov, na pečivá, do nátierok či polievok. Tepelná úprava je taktiež možná, tu však ale treba počítať so stratou niektorých jej vzácnych a prospešných vlastností.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Moorlandseater.com

ZDIEĽAJTE NÁS