Je všeobecne známym faktom, že práve stavebný priemysel patrí medzi hlavné odvetvia, ktoré prispievajú k zhoršujúcemu sa stavu životného prostredia. Preto je dôležité, zamerať sa na používanie materiálov, ktoré pomáhajú riešiť environmentálne problémy, spojené s neustále narastajúcou výstavbou.

 

gabiony ploty 0

 

Uváženým výberom ekologickejších a udržateľných materiálov pri stavbe alebo rekonštrukcii domu či záhrady výrazne prispievame k obnove životného prostredia v našom okolí. Počuli ste už o gabionoch?

Gabion je oceľová konštrukcia, ktorá sa po naplnení kameňom využíva na stavbu moderných oplotení, kvalitných oporných múrov a na rôzne dekoračné alebo funkčné úpravy záhrad. Merateľné štúdie dokázali, že v porovnaní s betónom majú gabiony o 80% nižšiu uhlíkovú stopu a tým pádom aj výrazne nižší dopad na našu planétu. To sa podarilo dosiahnuť vďaka šetrnému, ekologicky nenáročnému výrobnému procesu a udržateľným materiálom, z ktorých sú gabiony vyrábané.

 

gabiony ploty 1

 

Gabiony prispievajú k dlhodobej udržateľnosti životného prostredia hneď niekoľkými spôsobmi:

  • Oceľ, materiál z ktorého sa vyrábajú gabiony, je najviac recyklovaným materiálom na svete. K tomu pridaný prírodný kameň tvorí recept na 100% „zelený plot“.
  • Účinne zastabilizujú akýkoľvek svah, zabraňujú povodniam a efektívne pôsobia proti erózii pôdy.
  • Gabiony vytvárajú flexibilné priepustné oporné múry, ktoré nebránia ďalej pretekať drobným tokom podzemných vôd a tak nenarúšajú prírodný ekosystém krajiny.
  • Spĺňajú najprísnejšie kritéria pre ekologické použitie stavebných materiálov v prírode, preto ich často nájdeme aj v NP a CHKO.
  • Sú riešeniami aj pre miesta, kde náročnosť terénu, dizajn mesta alebo citlivosť ekosystémov nedovoľujú použiť betón.
  • Vytvára v porovnaní s ostatnými plotmi najlepšiu protihlukovú a protiveternú zábranu.
  • Je to bezúdržbový plot, ktorý netreba chemicky čistiť, natierať ani nijak ošetrovať.
  • Tieto oplotenia majú vysokú životnosť (minimálne 50 rokov) a svoj vzhľad často nezmenia ani po 100 rokoch.

 

gabiony ploty 3 gabiony ploty 2

 

Spoločnosť Gabiony Lemon, ktorá je najväčším producentom gabionov na Slovensku, vyrába funkčné a pôsobivé gabionové koše a gabionové ploty už od roku 2007. Ako jediný výrobca ponúka možnosť vybrať si až z troch gabionových systémov:

  • Gabionový plot Premium je luxusným oplotením vyrábaným na mieru bez viditeľných stĺpikov v akejkoľvek výške, dĺžke, farbe a tvare.
  • Gabionový plot Praktik je tvorený z 250 centimetrov dlhých plotových panelov s modernými viditeľnými stĺpikmi a jednoduchou montážou do zeme alebo na už existujúci betónový podklad za pomoci platničky.
  • Gabionové koše predstavujú jednotlivé, vedľa seba a na seba postavené koše, ktoré vytvoria akýkoľvek plot alebo oporný múr bez nutnosti betónovať.

 

gabiony ploty 3

 

Výhodou gabionových plotov je variabilita tvaru oplotenia (výška, hrúbka, farba, výplň) a jeho možnosť kombinácie s rôznymi inými prvkami. Tými môžu byť drevené, kovovo – hliníkové výplne, živý plot a iné. Do gabionov je možné zasadiť kvety, na ich konštrukciu je možné zavesiť črepníky so živými rastlinami a inú výzdobu.

 

gabiony ploty 4

 

Drôty, ktoré používa firma Gabiony Lemon pri výrobe zváraných gabionových sietí a košov, boli testované vo vysoko náročných koróznych testoch a ich kvalita a životnosť je potvrdená Technickým a skúšobným ústavom stavebným. Plot je bezúdržbový, odolný voči mrazu, teplu, posypovej soli, špine, otrasom z kamiónov a iným vonkajším faktorom. Tri rozdielne cenové kategórie gabionov umožňujú vybrať si aj lacnejšie alternatívy. Z dlhodobého hľadiska sa jedná o najlacnejší a najzelenší spôsob vytvárania oporných múrov, prírodných plotov a realizovania záhradných projektov.

Viac informácií: www.gabionylemon.sk

ZDIEĽAJTE NÁS