Strmé útesy a výhľad na rozbúrený oceán. Taký je 45 stupňový svah v La Vega de Pupuya, nachádzajúci sa pozdĺž centrálneho pobrežia v Čile. Domy, ktoré sú postavené na tomto mieste, sú umiestnené na vrchole útesov, s nádherným výhľadom. Architekti zo štúdia WMR Arquitectos sa rozhodli ukryť dom pred bičujúcim vetrom s ponechaním benefitu výhľadu na okolité prostredie.

 

casa ladera 1

 

Tak vznikla neobvyklá drevená rezidencia kopírujúca tunajší svahovitý terén. Dom s rozlohou 198 metrov štvorcových, nazvaný Casa Ladera bol dokončený v roku 2022. Hlavným odlíšením stavby od ostatných už realizovaných, bolo čo najväčšie možné prispôsobenie stavby a propozície domu tunajšiemu prírodnému terénu, namiesto toho, aby sa menil charakter svahu, vyhovujúci koncepcii stavby.

 

casa ladera 2

 

Štruktúra drevených podpier

Štyri úrovne domu sú postavené prostredníctvom systému stĺpov a drevených trámov, čím sa vytvára štruktúra, ktorá sa rozširuje z topografickej línie. Kostra domu funguje ako sieťovaný nosník, ktorý spočíva na najkritickejšej časti terénu.

Tmavo sfarbený, lokálne pestovaný borovicový exoskeleton slúži ako rám pre sklenené steny, ktoré prebiehajú vo vertikálnych pásoch pozdĺž domu. Menšie prírodné borovicové prvky tvoria stĺpiky a dodávajú fasáde opakovanie a zároveň vytvárajú teplý interiér.

 

casa ladera 4

 

Členenie domu na poschodia je nevyhnutnosťou

Dom funguje ako veľké schodisko, kaskádovito klesajúce po mieste, rozdelené na schody a stúpačky pozdĺž východnej štvrtiny obdĺžnikového domu. Pri chôdzi z parkoviska na vrchol útesu sa primárny prístup nachádza na kopcovitej strane tretieho podlažia, ktoré obsahuje druhú spálňu a kúpeľňu. Malé centrálne schodisko vedie do hranatého štvrtého podlažia so spálňou, kúpeľňou a TV miestnosťou.

 

casa ladera 7 casa ladera 2

 

Nechýba vírivka, krb a záhradné posedenie

V dome sa na podlaží hlavného vchodu nachádza kuchyňa, jedáleň a obývacie izby. Okolo juhozápadnej strany ich obklopuje terasa, ktorá tvorí viac ako tretinu podlahovej plochy. Mimo krytu domu sa na delenej palube nachádza vonkajší priestor na posedenie, krb, vírivka a záhrada. Najnižšie podlažie ponúka priestor rozľahlého apartmánu s vlastnou terasou a obslužnými priestormi.

 

casa ladera 8

 

Energetická úspornosť

Kvôli extrémnemu uhlu sú mnohé vnútorné priestory dvojité na jednej strane miestnosti a jednovýškové na druhej strane domu. Materiály, z ktorých je dom postavený, absorbujú teplo a budova maximalizuje účinky vhodné pre tepelnú reguláciu. Dom nemusí byť vykurovaný, pretože jeho priehľadnosť mu umožňuje prijímať slnko po celý deň a vytvárať priestory chránené pred chladom. Otvorené okno naopak vytvára prirodzenú klimatizáciu, pretože vietor v oblasti je dosť studený.

WMR Arquitectos hovoria o samotnom umiestnení domu ako o najväčšej výzve a najväčšom úspechu projektu. Jeho realizácia, nalievanie základov a doprava materiálov na miesto predstavovalo ťažkosti, ale tím bol rozhodnutý, tieto prekážky prekonať. A podarilo sa im to presne podľa predstáv. Majiteľ domu je s výsledkom maximálne spokojný a dom okrem vlastného využívania občas ponúka aj záujemcom o pobyt na svahoch čilskej pahorkatiny.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: WMR Arquitectos

ZDIEĽAJTE NÁS