Mesto Bratislava má svoj prvý komplexný klimatický plán. Jeho cieľom je do roku 2030 zníženie emisií skleníkových plynov o 55 percent a posilnenie ochrany obyvateľov pred negatívnymi dôsledkami zmeny klímy.

 

bratislava

 

Spolupráca mesta, firiem i obyvateľov

Navrhnuté opatrenia sa týkajú nielen magistrátu a mestských spoločností, ale aj obyvateľov i firiem. Koordinovať ho bude klimatická kancelária, ktorú zriadili v novembri 2023 pod vedením Jakuba Mrvu, námestníka primátora pre životné prostredia a klimatickú zmenu. „Zníženie emisií v tak krátkom horizonte si bude vyžadovať veľké úsilie rôznorodých aktérov. Bratislava chce preto aktívne rozvíjať spoluprácu s obyvateľmi, firmami, ako aj vládou SR na plnení ambicióznych cieľov plánu,“ uviedol Jakub Mrva. Dôležité bude aj zapojenie mestských častí, ktoré takisto spravujú veľkú časť verejného majetku.

Klimatická neutralita od roku 2050

Akčný plán pre udržateľnú energetiku a klímu hlavného mesta vznikol ako odpoveď na klimatické výzvy. Obsahuje 16 strategických priorít a 65 opatrení, ktoré sú organizované okolo štyroch strategických cieľov. Okrem zníženia tvorby skleníkových plynov ide aj o prípravu mesta na dosiahnutie klimatickej neutrality v roku 2050. Ďalším cieľom je zlepšenie adaptácie mesta na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy vrátane zlepšenia krízového manažmentu. Niektoré opatrenia sa budú financovať z vlastných zdrojov či eurofondov, pri niektorých sa navrhuje využitie úverových zdrojov.

Keďže akčný plán je komplexným materiálom, na prvé roky implementácie je vybratých nasledovných desať kľúčových opatrení:

  • Zavedenie energetického manažmentu na budovách mesta a zníženie spotreby energií na mestských budovách o 35 %.
  • Inštalácia fotovoltaických elektrární na objektoch v majetku mesta, ktoré pokryjú aspoň 20 % ročnej spotreby elektriny.
  • Dokončenie rekonštrukcie a modernizácie verejného osvetlenia so 100 % pokrytím LED technológiou.
  • Vybudovanie a modernizácia 10 km električkových tratí.
  • Vybudovanie 400 nových nabíjacích staníc pre osobné elektrické vozidlá.
  • Zavedenie Programu spolupráce s firmami na znižovaní spotrieb energií
  • Zmena Koncepcie rozvoja hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy v oblasti tepelnej energetiky s cieľom dlhodobého znižovania emisií skleníkových plynov v teplárenstve.
  • Revitalizácia 15 parkov v rámci programu Živé miesta.
  • Vysadenie 25 000 stromov a krovín.
  • Inštalácia 80 pitných fontánok v meste.

Pripravila: Petra Adamcová, foto: Unsplash, Martin Katler
Zdroj informácií: Magistrát mesta Bratislava, TASR

ZDIEĽAJTE NÁS