22. marec je Svetovým dňom vody. Tohtoročnou témou celosvetovej kampane je motto „Voda pre mier“ (Water for Peace), v rámci ktorého sa vyzývajú všetci obyvatelia planéty Zem, aby podnikli vo svojom živote kroky na zmenu spôsobu využívania, spotreby a hospodárenia s vodou. Tému pre Svetový deň vody každoročne vyhlasuje OSN, ktorá sa tým prihovára národom a obyvateľom celého sveta.

 

 voda sviatok

 

Voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt. Viac ako 3 miliardy ľudí na celom svete závisí od vody, ktorá prekračuje štátne hranice. Napriek tomu má len 24 krajín dohody o spolupráci pre všetku spoločnú vodu. Keďže vplyvy zmeny klímy sa zvyšujú a populácia rastie, existuje naliehavá potreba zjednotiť sa v rámci krajín a medzi nimi okolo ochrany a zachovania nášho najcennejšieho zdroja. Verejné zdravie a prosperita, potravinové a energetické systémy, hospodárska produktivita a environmentálna integrita závisia od dobre fungujúceho a spravodlivo riadeného vodného cyklu.

 

 svetový deň vody

 Logo Svetového dňa vody 2024

OSN ozrejmuje nasledovné kľúčové posolstvá k ochrane vôd:

  • Voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt. Keď je voda vzácna alebo znečistená, alebo keď ľudia bojujú o prístup, napätie medzi ľuďmi a krajinami môže stúpať. Spoluprácou v oblasti vody môžeme vyvážiť potreby vody každého človeka a pomôcť stabilizovať svet.
  • Prosperita a mier závisia od vody. Keďže národy zvládajú klimatické zmeny, masovú migráciu a politické nepokoje, musia dať spoluprácu v oblasti vody do centra svojich plánov.
  • Voda nás môže vyviesť z krízy. Môžeme podporiť harmóniu medzi komunitami a krajinami zjednotením okolo spravodlivého a udržateľného využívania vody – od dohovorov OSN na medzinárodnej úrovni až po opatrenia na miestnej úrovni.

Aké kroky podnikne Slovensko?

Na Slovensku sa tiež konajú viaceré aktivity súvisiace s ochranou vôd. Slovenský vodohospodársky podnik v spolupráci s dobrovoľníkmi čistí rieky a vodné nádrže od naplaveného odpadu.

Aj Slovensko sa svojim prístupom dobrovoľne zaviazalo k ochrane vôd. Národná rada vo februári 2023 prijala novelu zákona o vodách, ktorá znamená zásadnú zmenu ochrany, revitalizáciu riek. Vďaka nej sa bude dôraznejšie chrániť a obnovovať prirodzené fungovanie riečnych tokov. Novela pomáha riešiť aj hydrologické extrémy v podobe sucha alebo povodní, ktoré sú čoraz frekventovanejšie kvôli klimatickým zmenám. Zmeny obsiahnuté v novele by mli prispieť k znižovaniu výskytu sucha alebo povodní, obnove a rozvoju biodiverzity, zvýšeniu vodozádržnej kapacity krajiny, podpore samočistiacej schopnosti tokov či adaptácii krajiny na očakávané nepriaznivé dôsledky zmeny klímy.

Bezplatné rozbory vôd

Pre verejnosť a užívateľov individuálnych vodných zdrojov je na Slovensku v rámci dnešného dňa k dispozícii bezplatné odborné poradenstvo a  analýza vzoriek vôd. Bližšie informácie o tom, ktoré mestá a za akých podmienok túto službu poskytujú môžete nájsť na webe Úradu verejného zdravotníctva SR. 

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: ÚVZSR, OSN

ZDIEĽAJTE NÁS