Budova splývajúca so vzhľadom a topografiou tradičnej horskej krajiny vyrástla vo švajčiarskej podhorskej dedinke Valsa. Jej autorom je renomovaný architekt Kengo Kuma.

 

kuma vals 2 uvod

 Foto: Paul Clemencea

Dizajn obytnej i komerčnej budovy sa prezentuje v priehľadnom exteriéri so striedavo kladenými drevenými a kamennými platňami. Samotný kameň slúži ako dôležité prepojenie medzi tradíciou a modernosťou a zachytáva krehkú rovnováhu medzi starým a novým. Zároveň vytvára atmosféru harmónie s okolím a predstavuje integráciu prírodných prvkov do súčasnej architektúry.

 

kuma vals 0

 Foto: Paul Clemencea

Základný tvar budovy tvorí trojuholník

Návrh budovy čerpá inšpiráciu z geometrických atribútov trojuholníka, ktoré evokujú podstatu tradičnej ázijskej pagody. V tejto konštrukcii sa kameň, drevo, kov a sklo dostávajú do centra pozornosti a slúžia ako prevládajúce prvky. Tieto materiály a konštrukčné techniky vzdávajú hold miestnej tradícii a zároveň ponúkajú moderný výraz dizajnu. Uchopenie architektúry v tomto zmysle zachytáva súhru farieb, kde kamenné strechy a závesy zdobené kamennými a drevenými panelmi vytvárajú hravé splynutie s okolitými historickými stavbami, čo zvyšuje prirodzené spojenie budovy s jej scenériou.

 

kuma vals 7

 Foto: Paul Clemencea

Využitie tradičných prírodných materiálov

Architekti sa inšpirovali počiatočným pohľadom na plávajúce kamene nad dedinou, čo podnietilo ich kreativitu, aby preskúmali súhru medzi ľahkosťou a ťažkosťou kameňa. "Pri pohľade z diaľky na krajinu vo Vals so svojimi kamennými šindľovými zastrešenými domami, oblasť pôsobí, akoby sa nad údolím vznášali kamene. Tento obraz sme chceli zachytiť aj v tomto špeciálnom architektonickom detaile," popisuje Kengo Kuma.

 

kuma vals 4 kuma vals 3

 Foto: Paul Clemencea

Okolo budovy sa tiahnu baldachýny, zdobené starou tradíciou a remeselnou zručnosťou. Pôsobia ťažkopádne a nehybne, čo predstavuje storočia stavebných skúseností. Aby sa zabezpečilo bezproblémové vizuálne spojenie medzi vnútornými a vonkajšími priestormi, dizajnérsky tím sa rozhodol pre kamenné a drevené prvky, ktoré dominujú aj vo vnútri budovy.

 

kuma vals 1

 Foto: Paul Clemencea

Interiér evokujúci skalnatú roklinu

Zámerom bolo, aby priestorová organizácia budovy nebola hierarchická, ale aby bola vytvorená ako centrálna dutina, ktorá všetko zjednocuje. Dizajn jedinečne proporčnej, úzkej a vysokej miestnosti by mal vytvárať pocit, že sa prítomná osoba nachádza vo vnútri lomu. Práve úzke a vysoké schodisko prechádzajúce diagonálne budovou a pripomínajúce roklinu dodáva architektonickému dizajnu výrazný nádych. Je vyrobené z masívnych kamenných blokov, ktoré vedú na horné poschodie, kde sa nachádzajú dva apartmány. Robustné a nezvyčajné skalné bloky eskalujú až k svetlíku, s otvoreným výhľadom na oblohu.

 

kuma vals 9

Foto: Paul Clemencea

 

Jedným z princípov filozofie architektonickej kancelárie Kenga Kumu je vytvoriť harmóniu medzi architektúrou, prírodou a životným prostredím. „Na začiatku každého projektu sa vždy dôkladne pozrieme na miestne podmienky, špeciálnu históriu a tradíciu miesta. Vedomostne sa poučíme, vyťažíme a využijeme všetko, čo pretrvalo roky a čo má dlhodobú hodnotu. Je to náš prínos pre prepojenie kvality pôvodného a invencie novodobého,“ uzatvára architekt Kuma.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Paul Clemencea

ZDIEĽAJTE NÁS