Cuketa je nielen v našich končinách, ale na celom svete veľmi obľúbená a všestranná plodina. Často sa označuje ako zelenina, hoci botanicky ide o ovocie. Je charakteristická jemnou chuťou a textúrou a širokou škálou kulinárskych použití. Cuketa dopestovaná u nás je bez problémov dostupná už od začiatku leta až do jesene, a čo je ďalšou výhodou, bez námahy ju dopestuje aj menej zdatný záhradník.

 

cuketa 0

 

Cuketa „rekordmanka“

Táto rastlina je tiež držiteľkou niekoľkých rekordov. Je jednou z najrýchlejšie rastúcich druhov plodín. Za ideálnych podmienok pestovania môže vyrásť až 2,5 centimetra za deň. Jediná rastlina cukety môže priniesť veľkorysú úrodu, nezriedka až niekoľko desiatok plodov v priebehu pár dní. Je taktiež všestranne využiteľná do slaných jedál i sladkých receptov.

 

cuketa 2

 

Zatiaľ čo väčšina plodov cukety sa zbiera, keď sú malé a jemné, existujú súťaže a veľtrhy venované pestovaniu obrovských cukiet, kedy jedna cuketa môže mať hmotnosť až niekoľko desiatok kilogramov. Cuketa sa využíva vďaka svojmu vysokému obsahu vody a upokojujúcim zložkám aj v kozmetickom priemysle.

Pestovanie cukety

Cuketa sa vysádza na jar, po odoznení posledných ranných a nočných mrazov. Na jej optimálny rast a úrodu sú ideálne teploty v rozmedzí od 22 do 29 stupňov Celzia počas dňa a najnižšie nočné teploty do 13 stupňov Celzia. Pre tropické dni a intenzívnejšie slnečné žiarenie je vhodné vytvorenie zatienenia rastlín. Zber cukety sa odporúča pri dosiahnutí veľkosti cca 15 centimetrov na dĺžku a 2,5 – 4 cm priemernej šírky. V tomto štádiu bude cuketa jemná a svieža. Konzumovať a spracovať sa dajú aj väčšie plody, ale bývajú tvrdšie a s veľkými semiačkami.

 

cuketa 3

 

Pri cuketách sa odporúča pravidelný zber v rozmedzí dvoch dní, pretože ponechanie nadmerne veľkých plodov rastline signalizuje, že jej reprodukčný cyklus je ukončený, čo potenciálne znižuje ďalšiu produkciu ovocia. Pri zbere plodov sa odporúča nevykrúcať ani neodlamovať ich, ale použiť ostrý nôž na čisté a ostré odrezanie stonky ovocia z rastliny. Ponechanie krátkej časti stonky pripojenej k plodu dokonca môže pomôcť predĺžiť jej trvanlivosť.

 

cuketa 1

 

Čo ste o cukete možno nevedeli?

  • Cuketa má dlhú históriu, ktorá siaha tisíce rokov dozadu. Predpokladá sa, že pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a pestovali ju indiánske kmene dávno predtým, ako bola známa v Európe.
  • Cuketa má rôzne farby. Zatiaľ čo zelená cuketa je najbežnejšou odrodou, k dispozícii sú aj iné farebné cukety, zlaté, žlté, pruhované alebo škvrnité zeleno - biele odrody. Takáto rôznofarebnosť dodáva jedlám zaujímavý vizuálny dojem.
  • Cuketa má vysoký obsah vody, konkrétne až 95%. To z nej robí hydratačnú potravinu, vhodnú na konzumáciu počas horúcich letných mesiacov.
  • Cuketa má nízky obsah kalórií a je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Poskytuje okrem iného živiny ako vitamín C, vitamín A, draslík a mangán. Je tiež bohatá na antioxidanty, takže je ideálnou zdravou i diétnou potravinou.
  • Najväčšia cuketa, aká bola kedy zaznamenaná, vážila 29,5 kilogramu a dopestoval ju Bernard Lavery z Plymouthu v Devone vo Veľkej Británii v auguste 2014 a dosiahla Guinnessov svetový rekord pre najťažšiu cuketu.
  • Ako sme spomínali, cuketa sa dá využiť v gastronómii na stovky spôsobov. Polievky, smoothie, omáčky, šaláty, múčniky i slané jedlá. Inšpiráciu na tie najchutnejšie a najzaujímavejšie recepty vám už ale prinesieme v niektorom z ďalších článkov.

Pripravila: Petra Adamcová

ZDIEĽAJTE NÁS