V chránenej krajinnej oblasti Křivoklátsko, v obci Malé Kyšice vyrástol na mieste bývalej víkendovej chaty netradičný pasívny dom, ktorý sa svojim pôdorysom otvára slnečným lúčom ako vejár. Energiu zo slnka nielen nasáva, ale snaží sa s ňou aj ďalej hospodárne nakladať.

 

polkruhovy dom 2

 

Tvar domu do poloblúka umožňuje na fasádu dopadať prvé i posledné lúče slnka. Teplo domova ocenia majitelia prirodzene najviac v chladných mesiacoch, keď vďaka tepelným ziskom výrazne znižujú náklady na vykurovanie. Napriek veľkej presklenej ploche je však dômyselne vyriešené aj prípadné prehriatie domu počas horúceho letného obdobia. Architekti z kancelárie Stempel and Tesar vytvorili na objekte pretiahnutú strechu a horizontálnu clonu, ktorá chráni okná pred letnými poludňajšími lúčmi a na poschodí slúži zároveň ako balkón. Okrem pragmatického tvaru a pasívneho tienenia pomáhajú tepelnému komfortu v letných dňoch tiež žalúzie, ktoré sú vstavané do trojskiel a vďaka kvalitnému prevedeniu a moderným technológiám majú porovnateľnú účinnosť ako vonkajšie žalúzie.

 

polkruhovy dom 1

 

V hlavnej úlohe drevo a sklo

Hlavná konštrukcia stavby je z obnoviteľného materiálu - dreva. Trámová konštrukcia rešpektuje tvar domu a odhaľuje konštrukčné princípy doslova do posledného detailu, vrátane oceľových spojov a tiahel, ktoré dotvárajú charakter interiéru aj exteriéru. Medzi trámami je potom vstavaný nábytok riešený tak, že jednotlivé izby evokujú kajuty.

 

polkruhovy dom 5

polkruhovy dom 6

Sebestačnosť a udržateľnosť domu je na prvom mieste

Kvôli udržateľnosti ale architekti dbali aj na trvanlivosť a životnosť celého objektu. Z náveterných strán chráni dom stena z betónových tvárnic. Sendvičová stena s tepelnou izoláciou pomáha aj prirodzenej akumulácii tepla a tým celkovej stabilite domu. Sebestačnosti pomáhajú krbové kachle v srdci stavby s výmenníkom tepla. Okolo krbu sa vinie schodisko k spálňam, ktoré sú na poschodí nad obývacou izbou. Technické zázemie domu a kúpeľne sú sústredené práve pri týchto pevných a stabilných stenách a tvoria akúsi vyrovnávaciu zónu medzi južnou a severnou stranou.

 

polkruhovy dom 6 polkruhovy dom 4

 

Šetrenie vodou i využitie odpadového vzduchu

Hospodárenie s vodou je viditeľné na prvý pohľad. Kúpacie jazierko optimalizuje využívanie dažďovej vody a vody na zálievku je dostatok aj počas sucha aj vďaka vlastnej koreňovej čistiarni. Zadržanie povrchovej vody v záhrade príjemne ovplyvňuje klímu aj v bezprostrednej blízkosti stavby. Z pozemku neodchádzajú do kanalizácie žiadne odpadové vody. Všetka voda je využitá a úžitok prináša minimálne dvakrát.

 

polkruhovy dom 3

 

V dome sa rovnako hospodári aj s odpadovým vzduchom, ktorý vďaka rekuperácii zohrieva čerstvý vzduch zvonku v zimných mesiacoch. Záhrada v dome zase skrýva zakopanú systémovú pivnicu z recyklovaného plastu a pre sklad záhradných potrieb a bicyklov slúžia použité lodné kontajnery. Dom tak žije vlastným nenáročným životom a vzhľadovo splýva s prostredím a so záhradou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Filip Šlapal

ZDIEĽAJTE NÁS